Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πώς θα πάρετε την πολυτεκνική ιδιότητα


Παρακάτω σας δίνουμε  πληροφορίες σχετικά με την νομοθεσία που αφορά την αναγνώριση πολυτεκνικής ιδιότητας, όπως και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόκτησή της.

Η διάταξη του Ν.1910/1944 αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν.3454/7-4-2006. Ο Νόμος 3454 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 75 Τευχος Α (7/4/2006). 

Ο εν λόγω νόμος του 2006 αναφέρει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την αναγνώριση της πολυτεκνικής ιδιότητας. Α. Γονείς που έχουν από τον ίδιο γάμο τουλάχιστον 4 τέκνα: Συμπληρωμένη την μεγάλη οικογενειακή κατάσταση με όλα τα στοιχεία. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τύπου Ο.Γ.Α. Ληξιαρχικές πράξεις γάμων, όσων παιδιών είναι έγγαμα Για όσα παιδιά είναι άνω των 23 ετών, και εφ’ όσον δεν έχουν ξεπεράσει το 25ο έτος της ηλικίας τους: 1.Πιστοποιητικό σπουδών (από αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. 2.Πιστοποιητικό στρατολογίας ότι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή πιστοποιητικό της α’ βαθμιας υγειονομικής επιτροπής ότι τυγχάνουν ανάπηρα ισοβίως με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.Τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία με ποσοστό άνω του 67% προσμετρώνται ανεξαρτήτως ηλικίας στο συνολικό αριθμό τέκνων. Β. Γονείς που έχουν τουλάχιστον 4 τέκνα από δύο ή περισσότερους γάμους: Όλα τα παραπάνω πιστοποιητικα και επί πλέον Δικαστική απόφαση ότι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων από τον προηγούμενο ή προηγούμενους γάμους. Πιστοποιητικό του Γραμματέως του οικείου Πρωτοδικείου, που εξέδωσε την απόφαση, στο οποίο να πιστοποιείται ότι εκτός της συγκεκριμένης εκδοθείσης αποφάσεως δεν έχει εκδοθεί άλλη απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων. Σημειωταίο ότι στα τέκνα συνυπολογίζονται και τα νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχει ο γονέας την γονική μέριμνα και επιμέλειά τους. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση πρέπει να προσκομίζονται: Πιστοποιητικό του Γραμματέως του οικείου Πρωτοδικείου, που εξέδωσε την απόφαση διαζυγίου, στο οποίο να πιστοποιείται ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων. Υπεύθυνη δήλωση του /της πρώην συζύγου με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία να δηλώνετε ποιος έχει την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων. Πιστοποιητικά των σχολείων, που φοιτούν τα τέκνα για το ποιος είναι ο κηδεμόνας τους. Γ. ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Γονέας που είναι χωρίς σύζυγο, μόνος/η υπόχρεος/η προς διατροφή και που έχει τουλάχιστον τρία τέκνα, δηλ. ο/η χήρος/α, η άγαμος μητέρα που έχει εκτός γάμου τρία τέκνα μη αναγνωρισμένα: Όλα τα πιστοποιητικά της Α’ περίπτωσης Ο/η χήρος/α ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της αποβιώσαντος συζύγου Η άγαμος μητέρα ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως όλων των τέκνων. Η έχουσα λάβει διαζύγιο πρέπει να προσκομίσει πέραν των πιστ/κων της Α’ περίπτωσης και επιπλέον: Δικαστική απόφαση ότι έχει την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων της. Τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση Ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του πρώην συζύγου της περί μη καταβολής διατροφής στα τέκνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου