Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΙΚΑ: Επιστροφή κρατήσεων μετά τον τοκετό εως το 2010



Αν έχετε γεννήσει  και έχετε επιστρέψει στην εργασία σας, δικαιούστε κάποια χρήματα από επιστροφή κρατήσεων του κλάδου σύνταξης... (Ισχύει για τοκετό έως το 2010)

Κανονικά θα πρέπει ο εργοδότης να πληρώνει 50% λιγότερες εισφορές για σας στο ΙΚΑ (για 12μηνες μετά την γέννα) και να σας δίνει το ανάλογο ποσό...Επειδή όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις ή δεν το γνωρίζουν ή δεν μπαινουν στον κόπο να αλλάζουν την μισθοδοσία για λίγους μήνες.


Ωστόσο με το υπ'αριθμ. Πρωτ. 8291/26-2-2013, έγγραφο της Γενικής Δ/νσης ΕΟΠΥΥ με θέμα ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ, αναφέρετε ότι πλέον ''ότι δεν καταβάλλεται επίδομα τοκετού όταν αυτός πραγματοποιηθεί εντός νοσηλευτικού ιδρύματος, κρατικού ή ιδιωτικού, συμβεβλημένου ή μη συμβεβλημένου.'' 
Παρά μόνο καταβάλονται χρήματα ''Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900€, 1200€ για δίδυμη κύηση και 1600€ για τρίδυμη κύηση.''


Οι δικαιούχες μητέρες πρέπει να κάνουν αίτηση στο ΙΚΑ για την επιστροφή των εισφορών με τα παρακάτω δικαιολογητικά και εφόσον έχουν γεννήσει εώς το 2010:


  • Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του μωρού
  • Αίτηση (δίνεται στο ΙΚΑ αλλά υπάρχει και στην εγκύκλιο)
  • Βεβαίωση Εργοδότη για την απασχόλησή της μητέρας όπου να φαίνεται πότε σταμάτησε η μητέρα με άδεια κύησης και πότε έληξε η λοχεία της.
  • Βιβλιάριο ΙΚΑ και φωτοτυπία το εξώφυλλο με την φωτογραφία και τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ
  • Φωτοτυπία του βιβλιαρίου ΙΚΑ της σελίδας (ή σελίδων) όπου φαίνονται οι ημερομηνίες της άδειας μητρότητας,λοχείας, τα επιδόματα κλπ.
  • Φωτοτυπία της απόφασης του ΟΑΕΔ για την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας όπου φαίνονται οι ημερομηνίες της άδειας (για όσες μητέρες πήραν την άδεια αυτή)
Η αίτηση μπορεί να γίνει ή στο ΙΚΑ του εργοδότη ή στο ΙΚΑ της ασφαλισμένης και την στέλνουν μετά ενδουπηρεσιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου