Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΓΑ: Εξαρτώμενα και ενήλικα τέκνα υπό προϋποθέσεις



Και ενήλικα τέκνα δικαιούνται επίδομα


Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων δικαιούνται όσες οικογένειες έχουν εξαρτώμενα τέκνα, ακόμα και αυτές με ένα παιδί. Το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται οι οικογένειες που έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ακόμα και ενήλικα. 



Βασικές προϋποθέσεις για την είσπραξη των επιδομάτων είναι:
-οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη διαμονή τα τελευταία δέκα έτη στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα να βρίσκονται κι αυτά στην Ελλάδα -η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 (φορολογική δήλωση εισοδήματος) καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης Α21 (αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων) μέσω του taxisnet.



Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται: α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. 

Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους. 1β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους. γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α). δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α). 

Το επίδομα δικαιούται η οικογένεια: − Από 1-1-2013, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2012 και − Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2013 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου