Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΓεΥσΕις Με ΆρΩμΑ ΕλλΑδΑς: Γκιουζλεμεδες από την Μυτιλήνη



Οι γκιούζλεμέδες είναι γευστικότατα χειροποίητα πιτάκια που φτιάχνονται παραδοσιακά από της Μυτιληνιές γυναίκες τόσο στα χωριά του νησιού όσο και στην πόλη . Μια παραδοσιακή συνταγή που έρχεται από τα βάθη των χρόνων ενώ περνά από γενιά σε γενιά...


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 

Για 18 με 20 κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2 φλυτζάνια νερό 3 -4 φλυτζάνια αλεύρι 
νισεστέ 
αλάτι 
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε μισό φλιτζάνι φέτα η φρέσκια μυζήθρα
1 αβγό και 1 κρόκο
πιπέρι φρεσκοτριμένο 



Αναμειγνύουμε ελαφρά σε 1 μπολ την φέτα το αβγό τον κρόκο και το πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση ρίχνουμε εκεί το αλάτι και σταδιακά ελαιόλαδο και νερό παίρνοντας λίγο αλεύρι από το κέντρο στις άκρες.

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνει μια σφιχτή ζύμη αν χρειάζεται ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Μόλις περάσει 1 ώρα σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα και τα πασπαλίζουμε με νισεστέ τα κόβουμε λωρίδες 5 με 10 εκατοστά βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας γέμιση και τα τυλίγουμε σε ακανόνιστα τετραγωνάκια που τα διπλώνουμε καλά μην χυθεί η γέμιση και τέλος τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε λίγο θα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε τα γκιούζλεμέδάκια μας 

Καλή επιτυχία !!!!

Μαρία Κουφοπαντελή 
Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου