Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Με νόμο η καταβολή επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες

Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες θα μπορεί πλέον να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας για διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων. 

Με την επίμαχη διάταξη αναγνωρίζεται η οικονομική ευπάθεια των εγκύων αυτοαπασχολουμένων και κρίνεται αναγκαίο να τους χορηγηθεί το δικαίωμα επιδόματος μητρότητας πριν και μετά τον τοκετό, για διάρκεια ίση με τη διάρκεια της άδειας μητρότητας των εργαζομένων που ισχύει σήμερα σε επίπεδο ΕΕ. 


Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία προβλέπει πως «το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου και έπειτα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων των αυτοαπασχολουμένων». 

Εάν λοιπόν για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες ισχύσει από άποψη ύψους επιδόματος ό,τι προβλέπεται σήμερα για το ΙΚΑ, θα διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον για διάστημα 14 εβδομάδων θα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ίσο με τον βασικό μισθό (586 ευρώ). Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που απολαμβάνουν απαγόρευση απόλυσης από την εργασία τους, αργίες τοκετού, μειωμένο ωράριο κατά την επιστροφή τους αλλά και επιδόματα οικονομικής ενίσχυσης από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες (π.χ. εργαζόμενες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) βιώνουν ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς. 

Η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με τη μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό. Αυτή όμως δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή. Σημειώνεται πως οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες λάμβαναν από τον ΟΑΕΕ επίδομα τοκετού 800 ευρώ - ποσό που ούτε κατά διάνοια κάλυπτε τα έξοδα -, το οποίο και καταργήθηκε τον Ιούλιο 2012. Παράλληλα τα έξοδα των εξετάσεων κατά την κύηση βαραίνουν κατ' αποκλειστικότητα την εγκυμονούσα, χωρίς καμία συμμετοχή του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου