Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΡΟΔΟΣ: Απίστευτη τραγωδία με τις πλημμύρες: Δύο νεκρές γυναίκες και δύο αγνοούμενοι

Τεράστιες οι ευθύνες δήμου Ρόδου  αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την έλλειψη προγραμματισμού καθαρισμού των φρεατίων...

Δυο νεκρές γυναίκες και δυο αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός της φονικής καταιγίδας που έπληξε την Παρασκευή το απόγευμα τη Ρόδο.

Αρχικά οι πυροσβέστες στις 11 το βράδυ της Παρασκευής είχαν ανασύρει από κοίτη χειμάρρου στη Γέφυρα Μαριτσών -μεταξύ Παστίδας προς Κρεμαστή- στην περιοχή της Ιαλυσού Ρόδου, 40χρονη γυναίκα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Σάββατο το μεσημέρι ενημερώθηκαν οι πυροσβέστες ότι στην ίδια περιοχή αγνοούνταν ένα ζευγάρι. Ετσι εκτιμάται πως η 40χρονη είναι η γυναίκα που αγνοείτο και γίνονται έρευνες για τον σύζυγό της.


Η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή δεν οδηγούσε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ροδιακή, οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν τους αξιωματικούς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που ασχολούνται με την υπόθεση στην εκτίμηση ότι βρέθηκε στο σημείο κοντά στο ποτάμι με τα πόδια και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Επίσης τα ξημερώματα του Σαββάτου βρέθηκε νεκρή η 27χρονη δασκάλα, μια από τους τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στον χείμαρρο της Κρεμαστής, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε το νησί. Ο 30χρονος δάσκαλος που σώθηκε την τελευταία στιγμή περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 50χρονος καθηγητής αγγλικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το πρωί του Σαββάτου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα ομάδα 10 πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ώστε να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού στις έρευνες για τον εντοπισμό του καθηγητή.

Ακομη μετά από εντολή του Ενιάιου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για συνδρομή στις έρευνες που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησαν έρευνες, από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικου στη θαλάσσια περιοχή Κρεμαστής Ρόδου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα της εφημερίδας Ροδιακή, το αυτοκίνητο με τους τρεις εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου, ένα ασημί ΝΙΣΣΑΝ ALMERA επέστρεφε από το χωριό κοντά στο αεροδρόμειο στην πόλη της Ρόδου, στις 4 και μισή το απόγευμα.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο 50χρονος καθηγητής αγγλικών, η 27χρονη δασκάλα και ένας ακόμα δάσκαλος 30 ετών ο οποίος διεσώθη από θαύμα.

Στην κατάθεσή του στο ΑΤ Ιαλυσού που μεταφέρθηκε, ο 30 χρόνος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πως έγινε το κακό:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ροδιακής ο 30χρονος φανερά σοκαρισμένος, είπε ότι στις 4.30 όταν δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού που το νερό φαίνονταν να είναι χαμηλό. Σε κάποια στιγμή το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν από το αυτοκίνητο.

Ο 30χρονος πρόλαβε και γαντζώθηκε από τα πέδιλα της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, επίσης βγήκαν από το ΙΧ, αλλά σε δευτερόλεπτα χάθηκαν… από τα μάτια του!

Ο ίδιος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής, δίπλα από τη γέφυρα και σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, που συμμετείχε μαζί με κατοίκους στις αγωνιώδεις προσπάθειες ανεύρεσης των δύο αγνοουμένων.

Επιπλέον λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 290 κλήσεις για παροχές βοηθείας, για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από αυτοκίνητα, κυρίως στις περιοχές Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παραδείσι.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου, ενώ συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 35 πυροσβέστες, με τη συνδρομή ομάδας 30 στρατιωτών, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν.

Κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου της Ρόδου οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Στο νησί της Ρόδου μετέβησαν η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης σημείωσε πως πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές

Το νησί είχε κηρυχθεί από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που το έχουν πλήξει.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμανε συναγερμός, ενώ μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καταβάλλονταν προσπάθειες να εντοπιστεί το «σήμα» των τηλεφώνων των δύο χαμένων εκπαιδευτικών.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το νησί, έλεγαν ότι ένα ακόμη άτομο αγνοείται στην περιοχή της Αρχαγγέλου, καθώς το όχημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά.

Η σφοδρή βροχόπτωση, που είχε ξεκινήσει στις 15:00, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιαλυσού. Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου