Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΓεΥσΕις Με ΆρΩμΑ ΕλλΑδΑς:Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια…από την Χριστίνα Άννα Φωτιάδη



Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια…

ΥΛΙΚΑ: 

500 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας 

2 ποτήρια ζάχαρη

2 βανίλιες Η 1 κ.τ.σ. βανίλια υγρή

2 αβγά 

5-6 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ. 

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΓΕΥΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ: ½ ποτήρι γάλα, 6 κ.τ.σ. κακάο και 1 κ.τ.γ. κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 


Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα.Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια, τα χτυπάμε για 3-4'. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη!! Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας και σχηματίζουμε σχέδια της επιλογής μας. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα, σε ταψί της επιλογής μας και τα ψήνουμε για 10-12'στους 180-200°C…

Οδηγία: Τα κουλουράκια μας πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και πάχος όταν τα ψήνουμε.

ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ: 

Εδώ θα σας δώσω τρεις συνταγές…. Μία απλή και μία πιο επαγγελματική και μία άκρως επαγγελματική 

H απλή πρώτα

450γρ, άχνη ζάχαρη

10-12 κ.τ.σ. γάλα

Κάνουμε μια λακκούβα στη ζάχαρη και αρχίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα μέχρι να γίνει μία ζύμη…

Η πιο επαγγελματική:

Υλικά:


· 1/4 φλυτζάνι νερό

· 10 φύλλα ζελατίνης

· 1/2 φλυτζάνι γλυκόζη

· 1 κουτ. essence πικραμύγδαλο

· 1.800γρ. ζάχαρη άχνη


Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ενα μπωλ με κρύο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις είναι χλιαρό, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά ένα ένα τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα μας στο μίξερ (χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα για ζύμη) και προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Οδηγία: 

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, μπορούμε να της προσθέσουμε ότι χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε. Για να πετύχουμε pastel χρώματα, πρώτα βάζουμε χρώμα σε μια μικρή ποσότητα ζύμης. Στη συνέχεια, πέρνουμε ένα τμήμα της ζύμης αυτής και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο άσπρο μείγμα μας στο μιξερ. Προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε.

ΚΑΙ Η ΑΚΡΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ:

ΥΛΙΚΑ


1 κιλό άχνη

5 κουταλάκια ζελατίνη (2 φακελάκια των 10 γρ.)

1 κουταλιά γλυκερίνη

1/2 κούπα γλυκόζη

1/4 κούπας νερό 

3 βανίλιες ή άλλο άρωμα της αρεσκείας σας

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και το άρωμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει. Έπειτα, βάζουμε και τα χεράκια μας και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε αρκετά. Στο πλάι έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε. Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. 

Ζυμώνουμε και πάλι και κάνουμε μία μπάλα την πάστα .

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 

Όταν ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα στον πάγκο πάντα θα βάζουμε νισεστέ και από πάνω και από κάτω για να μην κολλάει… Μην βάλετε ζάχαρη γιατί θα την απορροφήσει η ζαχαρόπαστα και θα σφίξει….

Κάθε φορά χρησιμοποιούμε λίγη ζαχαρόπαστα και την υπόλοιπη την έχουμε τυλιγμένη σε μεμβράνη για να μην στεγνώσει… 

Αν σας περισσέψει ζαχαρόπαστα τυλίξτε την πολύ καλά και φυλάξτε την σε ένα τάπερ που κλείνει πολύ καλά σε σκοτεινό μέρος…. Μην τη βάλετε ψυγείο…

Για να χρωματίσετε την ζαχαρόπαστα προτιμήστε χρώματα σε πάστα και όχι σε υγρή μορφή γιατί αυτά θα αλλοιώσουν τη σύστασή της…

Για την κρέμα-κόλλα:

· 1φλυτζ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

· 6-7 κ.τ.γ. νερό

Σε ένα μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και σταδιακά προσθέτουμε το νερό.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουταλάκι.

Αλείφουμε την κόλλα πάνω στα κουλουράκια μας για να κολλήσουμε τη πάστα ζάχαρης από πάνω

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε αυτή την κόλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα που θα έχουμε ζεστάνει λίγο 9είανι τέλειο για τα cupcakes) ή και σκέτο νεράκι…

Για την κρέμα ζωγραφικής: 
3 κούπες ζάχαρη άχνη 
3 ασπράδια αυγού 
2 βανίλιες 
3 κ.τ.γ. χυμό λεμόνι (για αποστέιρωση) 

Χτυπάμε τα ασπραδια πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουν την υφή κρέμας.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 2'. Ρίχνουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμα…

Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα κορνέ.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε λευκό χρώμα ή να τη χρωματίσουμε με τη χρήση του αντίστοιχου χρώματος ζωγραφικής.( εδώ τα χρώματα μπορούν να είναι και σε υγρή μορφή)


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Χριστίνα Άννα Φωτιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου