Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μέχρι τις 28/2 η προθεσμία υπαγωγής στο νόμο για την μη κατάσχεση της 1ης κατοικίας



«Λυπητερή» περιμένει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

Η παράταση της προστασίας για ένα χρόνο αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους και η τράπεζα έχει καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζες έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εναλλακτικά οι δανειολήπτες των οποίων το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί μπορούν να προσφύγουν στον νόμο για τις ενήμερες οφειλές, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε έως τις 15 Απριλίου ή στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέσω του οποίου μπορούν να ζητήσουν μείωση της οφειλής τους και προστασία της πρώτης κατοικίας.


Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τα δάνεια καθώς να έχουν ξεπεράσει τις 3.000


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δίνουν οι τράπεζες, οι αιτήσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί με την Τράπεζα Πειραιώς να αναφέρει πως έχουν κατατεθεί 1.000 αιτήσεις και η Eurobank 600. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ευελπιστούν ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα προσέλθει τον Φεβρουάριο, εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος.

Με βάση την εγκύκλιο που έχει φθάσει στα τραπεζικά καταστήματα, ο δανειολήπτης του οποίου το δάνειο έχει καταγγελθεί, θα πρέπει σε πρώτη φάση να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, με απλή δήλωση στην οποία θα βεβαιώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις. 
Μεταξύ αυτών είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ.

Προϋπόθεση είναι η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ με το ποσό αυτό να συγκεντρώνεται αφού συμπεριληφθούν στο ποσό όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (μετοχές, ομόλογα) και από την περιουσία αυτή το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Τα όρια αυτά είναι προσαυξημένα κατά 10% για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία τέκνα ή με άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, προβλέπεται μηνιαία καταβολή του 10% του καθαρού εισοδήματος, για το ποσό έως τα 15.000 ευρώ και καταβολές 20% του καθαρού εισοδήματός τους για το ποσό που υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Για οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου