Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΜαΜαΔοΣυΜβΟυΛες: Για new age μαμάδες στην κουζίνα!!!


Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά… κανείς δεν αντιλέγει. Για τη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα όμως, ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι απαιτήσεις καθαριότητας αυξημένες. Η στροφή προς τους οικολογικούς τρόπους καθαρισμού χωρίς χημικά είναι πλέον διαδεδομένη.  Η φροντίδα για την υγεία των παιδιών, το περιβάλλον, αλλά – γιατί όχι – και για την τσέπη, στρέφει όλο και περισσότερες σε εναλλακτικές επιλογές. Οι συμβουλές των παλαιότερων είναι πολύτιμες. Και σε αυτό το θέμα, οι new age μαμάδες έχουν πολλά να μάθουν από τις παλιές νοικοκυρές. Κόλπα και λύσεις καθαρισμού οικολογικές, αλλά και οικονομικές.


•    Για αστραφτερούς νεροχύτες, νιπτήρες, μπανιέρες
Σε ένα μπολ βάλτε μισή κούπα μαγειρική σόδα, 2 κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας, όπως π.χ. δενδρολίβανο. Παίρνετε λίγο από το μείγμα με ένα σφουγγάρι και καθαρίζετε κατά βούληση.
•    Για τζάκι που δεν καπνίζει
Ανάμειξε 3 κουταλιές της σούπας αμμωνία με 3 κούπες νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και ψεκάστε επάνω στην κάπνα. Περιμένετε το μείγμα να δράσει και καθαρίστε με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσουν τελείως οι επιφάνειες του τζακιού από την κάπνα καθώς και η πόρτα αυτού.
•    Για καθαρές σχάρες μετά το BBQ
Γεμίστε έναν μεγάλο κουβά ή τη μπανιέρα με ζεστό νερό και μισή κούπα αμμωνία. Βάλτε το υγρό τις σχάρες τους φούρνου ή του  BBQ να μουλιάσουν για μισή ώρα και μετά τρίψτε καλά με ένα σφουγγάρι.
•    Για χαλιά χωρίς λεκέδες
Ανακατέψτε 2 κούπες αμμωνία σε 2 λίτρα νερό. Βουτήξτε μέσα στο μείγμα ένα σφουγγάρι, στραγγίξτε το και τρίψτε με αυτό το λεκιασμένο σημείο. Αφήστε το χαλί να στεγνώσει στο σημείο αυτό πριν το ξαναπατήστε.
•    Για κρυστάλλινα τζάμια, ποτήρια και άλλα γυαλικά
Ανακατέψτε 2 λεμόνια, 1 κούπα λευκό ξύδι και 3 κούπες νερό. Οδηγίες: Ψεκάστε με το μείγμα και στεγνώστε με ένα πανί ή χαρτί ή  ακόμη και εφημερίδα.
•    Για πεντακάθαρα πλακάκια (κουζίνας, μπάνιου κ.α.)
Ανακάτεψε μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού 1 κούπα αμμωνίας και 3 κούπες νερό. Ψεκάστε με το μείγμα και τρίψτε καλά.
•    Για… ευωδιαστούς σκουπιδοτενεκέδες
Σε 1 κούπα χλιαρό νερό, βάλτε 30 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Ψεκάστε το εσωτερικό του κάδου πριν τοποθετήσετε τη σακούλα για τα σκουπίδια. Για να πετύχετε και αποστείρωση, ψέκασε τον κάδο πριν τοποθετήστε τη σακούλα με ένα μείγμα αμμωνίας και νερού που αποτελείται από 1 κούπα αμμωνίας και 3 κούπες νερό και μια φορά στο τόσο, πλένετε ενδελεχώς τον κάδο μέσα και έξω με το ίδιο μείγμα.
•    Για τα σιφώνια
Ρίξτε ½ κούπα αμμωνίας στην είσοδο της αποχέτευσης και στη συνέχεια άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα σιφώνια, όχι μόνο  ξεβουλώνουν στη στιγμή, αλλά θα παρασύρουν τα κολλημένα κατάλοιπα από λίπη, άλατα και άλλες βρωμιές.
•    Για τον σκόρο στις ντουλάπες
Γεμίστε μικρά πουγκιά με ίση ποσότητα αποξηραμένο θυμάρι και ολόκληρα γαρίφαλα.
•    Μπρούτζινα είδη
Υπάρχουν δύο τρόποι. Μπορείτε να κόψετε ένα λεμόνι στα δύο, να προσθέσετε αρκετό αλάτι και να τρίψετε τα σκεύη σας με αυτό και στη συνέχεια με ένα νωπό πανί. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ξύδι με αλεύρι και αλάτι, τρίψιμο καλό, ξέβγαλμα και μετά σε ένα νωπό πανί ρίχνουμε καθαρή στάχτη και τρίβουμε καλά. Ξέβγαλμα και στέγνωμα καλό με μαλακό πανί αμέσως για να μην μαυρίσει.
•    Γυάλινο τραπέζι
Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε το με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει.
•    Ξεβούλωμα σωλήνων
Ρίξτε ένα μέρος σόδα μαγειρική, ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει για δέκα λεπτά και μετά αδειάστε μία τσαγιέρα βραστό νερό. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλωμένους νεροχύτες.
•    Φυσικό εντομοκτόνο
Σε τρεις κούπες νερού προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο και μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό). Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και τα φυτά σας. Είναι αποτελεσματικό και απολύτως αβλαβές.
•    Φούρνος μικροκυμάτων
Ένας άριστος τρόπος αποσμητικού για τον φούρνο μικροκυμάτων είναι μία κούπα ξύδι. Την βάζετε στον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχεται ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.
•    Λερωμένοι καναπέδες
Βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού. Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος. Στη συνέχεια σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.
•    Καθαρισμός φούρνου
Αν χύθηκαν υγρά ή φαγητά, ενώ είναι ο φούρνος ακόμη ζεστός απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί, βρέξτε τα πριν λίγο. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία αυτά και μετά πλύντε τα.
•    Λεκέδες στο χαλί
Αν το χαλί λερωθεί από λάδι ή σάλτσες, απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώστε λίγο υγρό πιάτων και αφαιρέστε το με υγρό πανί.
•    Λεκέδες από σάλτσα ντομάτας
Μουλιάστε σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (ένα προς ένα) για μία ώρα. Μετά πλύνετε κανονικά.
•    Λεκέδες από λάδι ή λίπη
Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύνετε το κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί όλο το υγρό από το ταλκ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου