Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι γλιτώνουν το νέο φόρο στα ακίνητα απο το 2014



Το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν τον φόρο.Επίσης ο φόρος εκτός από την απαλλαγή προβλέπει και έκπτωση 50% για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ποιοι όμως δεν θα πληρώσουν το φόρο ακινήτων που θα ξεκινήσει από το 2014 να πληρώνεται από ιδιοκτήτες ακινήτων αγροτεμαχίων και εκτός σχεδίου οικοπέδων. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στο φορολογούμενο, την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο φόρο ακινήτων κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: 


α)Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες ευρώ (€7.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2, του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) προκειμένου για κτίσματα, ή τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (500 μ2) προκειμένου για οικόπεδα, ή τα έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (6.000 μ2), προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού , και γγ) ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων δηλαδή έκπτωση εκατό τοις εκατό (100%) θα έχουν, όσοι πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται παραπάνω και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία (τρίτεκνοι και πολύτεκνοι). Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα οριστούν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για την χορήγηση της έκπτωσης ή της απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων. Επίσης με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πληρώσουν φόρο ακινήτων. 

Στο σχέδιο νόμου που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προέβλεπε τη φορολόγηση όλων των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων ενώ στην περίπτωση που σε εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια υπάρχει κατοικία (πλην της κύριας) τότε ο φόρος για το αγροτεμάχιο πενταπλασιάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου