Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Παίζω και μαθαίνω μέσα από την μίμηση Της Ρίας Δούμπα

Της: Ρίας Δούμπα δασκάλας χορού στον Αθλητικό Σύλλογο Μοσχάτου ΑΠΟΛΛΩΝ 

Η κίνηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.Τα παιδιά κινούνται διαρκώς, έχουν απίστευτη ενεργητικότητα και αν δεν τα βοηθήσουμε μέσα από δραστηριότητες να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε εποικοδομητικές ασχολίες (έμμεση μάθηση μέσα από το παιχνίδι), τότε αυτή πολύ πιθανόν να διοχετευθεί σε εχθρικές πράξεις.Τόσο σημαντική είναι η κίνηση. 

Μέσα από αυτήν το παιδί μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του, κι αυτό είναι απαραίτητο για τη δόμηση του Σωματικού του Σχήματος. Μίμηση: Με τη μίμηση το παιδί μπαίνει στον κόσμο των ενηλίκων καθώς αντιγράφει τις κινήσεις των μεγάλων και τη συμπεριφορά τους. 


Όλα τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο που στέκεται η δασκάλα, η μαμά, τον τρόπο που μιλάνε κλπ...Μιμική είναι η τέχνη του να περιγράφονται καταστάσεις ή και να εκφράζονται σκέψεις ή συναισθήματα με τη γλώσσα του προσώπου, του σώματος, των κινήσεων και των χειρονομιών. Είναι στοιχειώδης γλώσσα για το παιδί και αποτελεί κύριο μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον του. 

Ρία Δούμπα
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν και τη φαντασία τους. Μπορεί να προτείνουν μόνα τους τις κινήσεις που να έχουν και μιμητικό χαρακτήρα .π.χ. κινήσεις ζώων, πουλιών ανθρώπινων χαρακτήρων ή και ήχους μηχανών π.χ τρένο, αεροπλάνο. παράδειγμα: Μέσα από μια ποικιλία εικόνων (βιβλία,κάρτες) βάζουμε το παιδάκι μας να μιμηθεί ότι του δείχνουμε.

Κατά τη μίμηση προσεγγίζουν το περιεχόμενο του τραγουδιού με κινήσεις και ήχους που πλησιάζουν την πραγματικότητα. το βατραχάκι:‘Ένα βατραχάκι τόσο δα μικρό, τι βουτιές που κάνει μέσα στο νερό’ το αρκουδάκι:"Αρκουδάκι μικρό και παχουλό πάει να περπατήσει μέσα στον αγρό όλα είναι ωραία, γύρω τα κλαριά θέλει να τα πιάσει μα κατρακυλά. 

Τραλαλά, μα κατρακυλά Τραλαλά, μα κατρακυλά" Και άλλα παρόμοια που συνήθως έχουν ως ήρωες ζωάκια ώστε τα παιδιά να ‘παίζουν’ εύκολα το βατραχάκι ή το αρκουδάκι κλπ κάνοντας ότι λέει το τραγούδι, δηλαδή να μιμούνται τις κινήσεις των ζώων. Καλό μήνα Καλή σας Διασκέδαση Και καλές Γιορτές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου