Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές στα ενοίκια... Επιμέλεια: Βίβιαν Ζέρα



Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σχετίζεται με τα ενοίκια κι έρχεται να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο.


Ο τελευταίος νόμος 4172.2013 φέρνει μεγάλες αλλαγές και σημαντικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με το νέο νόμο τα εισοδήματα από ενοίκια υπολογίζονται με συντελεστή 11 % για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33 % για ποσά άνω των 12.000 ευρώ. 

Στο ποσό πρέπει όμως να συνυπολογιστεί και η αρχική προκαταβολή φόρου. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αλλαγή, αφού με το νέο νόμο τελειώνουν οι χαμηλότερες αποδείξεις προς τους ενοικιαστές, αλλά και τα φέσια προς τους ιδιοκτήτες. 


Κι αυτό γιατί, αναμένεται σύντομα να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταχώρηση των συμβολαίων σε ειδική εφαρμογή του συστήματος Taxis που θα ελέγχει ενοικιαστές, αλλά και ιδιοκτήτες.

Το σύστημα προβλέπεται να συμβάλει από τη μία πλευρά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και από την άλλη να ευνοήσει τους ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων προς ενοικίαση, αφού με τον παλαιότερο νόμο θα φορολογούνταν με ποσοστά της τάξης του 45 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου