Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Δικαιολογητικά που αποδέχεται ο ΟΓΑ για διόρθωση Α21



Του Κώστα Μιλόβα-

Οι ομάδα μας στο Facebook ΓοΝεΙς επικοινώνησαν με τη διοίκηση ζητώντας επιπλέον διευκρινήσεις αλλά και απαντήσεις για όσους δικαιούχους υπέβαλαν αιτήσεις διόρθωσης μέσω ΟΓΑ και αν θα χρειαστεί οι ίδιοι εκ νέου να διορθώσουν και μέσω TAXIS. Η απάντηση του Οργανισμού ήταν ότι  όσοι δικαιούχοι υπέβαλλαν αίτημα διόρθωσης αυτοπροσώπως στον Οργανισμό οι διορθώσεις θα γίνουν από την Δ/ση Κλάδου Επιδομάτων χωρίς να χρειαστεί επιπλέον τροποποίηση μέσω του συστήματος. Στο δελτίο τύπου της διοίκησης αναφέρονται μεταξύ άλλων: 


«Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης σε όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την Αίτηση-Δήλωση Α21, για την χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις διορθώσεις στην Αίτηση-Δήλωση Α21, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). 

Στην συνέχεια, οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, του Δήμου κατοικίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλην του εντύπου Ε1) που έχουν επιλέξει κατά τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης Α21, προκειμένου να ελεγχθούν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΓΑ».

Οι ΓοΝεΙς εξασφάλισαν επιπλέον πληροφόρηση σε ότι αφορά ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά τον έλεγχο των Αιτήσεων Δηλώσεων Α21 ταλαιπωρώντας του δικαιούχους γονείς και αφορούν:

α) Την απόδειξη 10ετούς παραμονής

β) Την απόδειξη επιμέλειας

γ) Την απόδειξη λάθους "περί εγγάμων" ανήλικων τέκνων


Σε ότι αφορά την περίπτωση (α) ο ΟΓΑ δέχεται πλέον και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599 στην οποία ο δικαιούχος δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά το έτος (που λείπει) φιλοξενείτο από τους γονείς του στην κατοικίας τους και ήταν άνεργος. 

Την ίδια υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνει και ένας εκ των δύο γονέων του δικαιούχου δηλώνοντας ότι κατά το έτος (που λείπει) φιλοξενούσε λόγω ανεργίας το παιδί του στην κατοικία του.

Σε ότι αφορά την περίπτωση (β) ο ΟΓΑ δέχεται και υπεύθυνη δήλωση του 
ν. 1599 στην οποία ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια ή από κοινού η χωρίς δικαστική απόφαση αποδεικνύει ότι ο έτερος γονέας μέσω της υπεύθυνης δήλωσης του του εκχωρεί το δικαίωμα είσπραξης του ποσού επιδομάτων.

Σε ότι αφορά την περίπτωση (γ) ο ΟΓΑ δέχεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του για την διόρθωση λάθους που εμφανίζει ανήλικο/κα τέκνα ως έγγαμα, την προσκόμιση Ληξιαρχικής πράξης γέννησης και Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης εκδοθέντα το τελευταίο τρίμηνο από την υποβολή του αιτήματος διόρθωσης της Αίτηση-Δήλωση Α21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου