Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε.





Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, σε ετήσια βάση. Η συμμετοχή των κρατών μελών είναι εθελοντική.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή, κάθε έτος, για την πρόθεση τους να εφαρμόσουν το καθεστώς αυτό. Για το έτος 2013 δήλωσαν συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα 19 κράτη μέλη.
Αρμόδιες Υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος διανέμονται βασικά είδη τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί.

Διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει Κανονισμό σχετικά με την έγκριση της κατανομής των πόρων στα κράτη - μέλη που συμμετέχουν σε κάθε ετήσιο πρόγραμμα.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ προβαίνουν σε έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για κάθε προϊόν που θα διανεμηθεί, στις οποίες καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος.
Προκηρύσσεται διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για κάθε προϊόν, προκειμένου να αναδειχθεί ο φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση του προγράμματος της διανομής.
Οι ανάδοχες εταιρείες που προκύπτουν από την ανωτέρω διαδικασία υπογράφουν σχετική σύμβαση και αναλαμβάνουν την διανομή του προϊόντος στους δικαιούχους φορείς υλοποίησης.
Η υπ’ αριθμ 279/23460/2013 (ΦΕΚ 414/Β΄/22-02-2013) ΚΥΑ καθορίζει τα κριτήρια επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους. Στα πλαίσια της εν λόγω απόφασης, οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι υπεύθυνες για την παραλαβή των αιτήσεων και των τυχόν ενστάσεων. Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων, των απαιτούμενων δικαιολογητικών των φορέων εκπροσώπησης, καθώς και των τελικών δικαιούχων καθορίζονται στην εν λόγω ΚΥΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κρίνεται αναγκαίο, τροποποιούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ελέγχουν την πληρότητα και την εγκυρότητα των δικαιολογητικών των αιτήσεων συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και στη συνέχεια υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τις λίστες των εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης και των τελικών δικαιούχων.
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαβιβάζει το συγκεντρωτικό μητρώο τελικών δικαιούχων της επικράτειας στη Δ/νση Εφαρμογών Η/Υ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για διασταύρωση των στοιχείων τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά ορίζονται στην αριθ. 279/23460/2013 ΚΥΑ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών καταρτίζει τον προσωρινό πίνακα τελικών δικαιούχων και μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προωθείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.
Μετά την οριστικοποίηση των καταστάσεων με τους επιλέξιμους φορείς και τους τελικούς δικαιούχους, γίνεται κατανομή με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των προς διανομή ποσοτήτων τροφίμων ανά φορέα εκπροσώπησης και κατά κατηγορία τελικών δικαιούχων και πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων από τις ανάδοχες εταιρείες στους δικαιούχους φορείς υλοποίησης.
Φορείς υλοποίησης & τελικοί δικαιούχοι

Στα πλαίσια της αριθ. 279/23460/2013 (ΦΕΚ 414/Β΄/ 22-02-2013) ΚΥΑ «Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησής τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε.», ως φορείς υλοποίησης ορίζονται:
Οι Δήμοι όλης της χώρας
Τα ΝΠΔΔ στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία κ.α.)
Τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα οποία, είτε βάσει των καταστατικών τους διατάξεων, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων/ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη να προκύπτει φιλανθρωπική δραστηριότητα (π.χ. Σύλλογοι, Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ΟΤΑ α΄ βαθμού, ΜΚΟ, κ.α.).
Οι Ιερείς Μητροπόλεις της χώρας για την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών τους.

Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 4 της εν λόγω ΚΥΑ.

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 807/2010 και 1020/2012 της Επιτροπής.

Σχετικά Αρχεία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου